top of page

         Бахмутська загальноосвітня школа        І-ІІ ступенів №9  

Бахмутської міської ради

Донецької області

 

84505, Україна, Донецька обл., м. Бахмут

school9@osvita.bahmutrada.gov.ua 

изображение_viber_2022-03-02_08-41-51-908.jpg

Україна-мирний дім.

Припиніть війну заради дітей!!!

Пам’ять жива


Вивчення історії, знання минувшини Батьківщини – святий обов’язок кожного свідомого громадянина. Школярі Бахмутської ЗОШ №9 знайомляться зі сторінками історії не лише на уроках, а й у позаурочній діяльності. Так 24 листопада у школі проходили планові заходи, присвячені вшануванню пам’яті жертв голодоморів.

У нашій школі є давня традиція: особливо знакові дати проводити разом, усією шкільною родиною. Тому цей день в школі розпочався загальношкільною лінійкою, основна мета якої - виховувати почуття стурбованості долею невинних жертв тоталітарного режиму, навчати сприймати чужу біду та біль як свій власний. Лінійку підготували члени учнівського активу, а усі учасники, педагоги, учні, батьки пройнялися інформацією про те, що голодомор 1932-1933 років був наслідком не стихійного лиха, а спланованих системних заходів тоталітарного комуністичного режиму, був злочином геноциду. Лінійка закликала усіх приєднатися до акції «Пам’ять жива»: класні колективи протягом продовжили обговорення цієї трагічної тематики на класних зустрічах та уроках історії, літератури, після чого зібралися знов усією школою для презентації підготовлених виступів. Найбільш проникливими були виступи колективів 4, 5, 6 та 9 класів. Учні четвертого класу, класний керівник Ірина Шутько, виготовили букет із колосків пшениці та калини, розповівши, що у далекому 1932 році знайдений під снігом колосок рятував життя дитині. П’ятикласники разом зі своїм класним керівником Інною Порохнею розповіли легенду про квітку незабудку, і кожен прикріпив виготовлену квіточку до плакату «Пам’ять жива». Свічку пам’яті намалювали учні 6 класу, вивчили крилаті вислови про пам’ять. Наприкінці лінійки дев’ятикласниками провели акцію «Не кидай хліба: він святий». За давньою українською традицією, пом’янути померлих прийнято таким чином, щоб з’їсти шматочок хліба і згадати померлого у молитві. Пізніше хліб замінили булочкою чи пиріжком. Діти підготували для цієї акції саме хліб, адже саме його протягом 10 місяців 1932-1933 років так не вистачало людям, дорослим і дітям. Вони помирали без хліба. Організатори акції закликали згадати усіх тих, хто страждав і помер під час страшного Голодомору. Хай же пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави, на власній землі!

Педагог-організатор Ганна Ісаєва закликала усіх учнів разом з батьками 25 листопада приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

Новини
Слідкуй за нами
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page