Питання забезпечення наступності між дошкіллям та початковою школою вивчалося у ЗОШ №9

Наступність - це врахування того рівня розвитку дитини, з яким вона прийшла до школи, опора на нього. Це забезпечує органічне, природне продовження розвитку, навчання та виховання, започаткованих в дошкільному періоді життя дитини.

В.О. Сухомлинський говорив, що «школа не повинна вносити різкого перелому в життя дитини. Нехай, ставши учнем, дитина продовжує робити сьогодні те, що робила вчора. Нехай нове з'являється в її житті поступово і не збентежує лавиною переживань».

Сьогодні ми з впевненістю можемо сказати, що період адаптації до нових життєвих та навчальних умов для першокласників ЗОШ №9 завершився успішно: вони стали повноцінними школярами. Це відзначають не лише шкільні педагоги та практичний психолог, але й педагоги дошкільного навчального закладу №34 «Тополька», які 23 листопада були запрошені до школи, на уроки та виховні заходи у 1 класі. Наші колеги з дитячого садка мали можливість відвідати уроки навчання грамоти та математики. Вчитель 1 класу Олена Василівна Антипова – педагог із 43-річним стажем роботи, професіонал у галузі навчання молодших школярів, провела уроки на високому рівні.

Завідуюча ДНЗ №34 Лариса Поповська зробила висновок, що разом нам вдалося побудувати той місток, котрий поєднує дошкільну освіту і початкову школу. Під час аналізу відвіданих заходів вихователі дитячого садка Олена Голубцова та Катерина Дерябіна відзначили високий рівень урочної діяльності учнів 1 класу, майстерність вчителя по залученню до роботи усіх учнів. Усі присутні помітили також, що майже кожен учень усвідомлює важливість і потрібність своїх нових обов'язків, справ, сприймає нові шкільні вимоги з бажанням і готовністю їх виконати, а вчитель займає в їхній свідомості особливе місце, його слово, вимоги - закон для дітей.

По закінченню уроків відбувся круглий стіл, на якому присутніми були адміністрація школи та ДНЗ №34, шкільне методичне об’єднання вчителів початкових класів, вихователі. Головною метою цієї зустрічі було вироблення єдиних рекомендацій щодо підготовки до школи учнів наступного навчального року. Сумісно розглянули програми з підготовки дітей 5-річного віку, виділили матеріал, на якому слід зосереджувати більше педагогічної уваги, наприклад, розвивати володіння чистою і правильною звуковимовою, граматичною правильністю мови, уміння послідовно, логічно і зв'язно висловлюватися, переказувати, будувати розповіді.

ЗОШ №9 та ДНЗ №34 тісно співпрацюють у питанні наступності і, як результат, забезпечуємо нерозривний зв'язок дошкільної та початкової освіти. Усі ми дійшли висновку: тільки за умови забезпечення тісних контактів між дошкільним закладом та школою, здійснення правильного контролю, використання різних його форм повністю залежить успіх вирішення проблеми підготовки дитини до школи.

0